Nationaldagen på Vättaberget 2008

Traditionellt firande på Vättaberget som denna dag bjöd på strålande solsken.

 

Nationaldagen på Vättaberget firades, som på många platser i vårt avlånga land, i en värmebölja utan like. ” Solen strålar från en klarblå himmel” är ett uttryck som vi känner igen och i normala fall utsätter vi nordbor oss gärna för de sköna solstrålarna. Dock inte denna dag.

Vi, som befann oss i publiken, sökte hela tiden skydd under trädens skugga medan vi lyssnade på dagens högtidstal, som hölls av Anders Mellberg, vd för Agria. Anders är född och uppvuxen i Liden, bor numer i Märsta men arbetar i London. Anders påminde oss i sitt tal om förändringarna och den snabba tekniska utvecklingen under senare tid men också om att människans grundläggande behov, trots utvecklingen, ändå är desamma som tidigare. Han talade också om att vi bör känna tacksamhet över att ha fått födas i ett land där de bestående värdena fred, rättvisa och demokrati är viktiga. (Anders Mellbergs tal finns att läsa i sin helhet på hemsidan). Talet avslutades med ett fyrfaldigt leve för Sverige, för Liden, för vår  blå-gula fana och för de värden livet anförtrott oss att förvalta.


Anders tackades av Hembygdsföreningens ordförande för sitt tänkvärda tal och in på scenen trädde sedan Småvittra, som inledde med Nationalsången.  Småvittra är en trio, som specialiserat sig på folkvisor från Medelpad och Ångermanland och vi fick höra många av dessa sånger varvat med berättelser kring arbete och liv från vår gamla folkkultur. Gruppen består av Johanna Ulfsdotter, som är museipedagog samt systrarna Angelica och Malin Tjernberg, som är aktiva sångerskor med förkärlek till folkliga sånger. Deras framträdande var mycket uppskattat. Vi fick också höra Johanna Ulfsdotter kula och senare även se och höra henne hantera näverlur med bravur.


Hembygdsföreningen brukar årligen dela ut föreningens standar till en eller flera personer, som på något sätt gjort en bestående insats för Liden och lidenbygden. Att valet detta år skulle bli upphovsmannen till Lidens tidning, Tore Löfvenius, var utom all tvekan. Tore har under 10 år varit redaktör för Lidens Tidning – en tidning som spritt glädje och förnöjelse bland alla lidenbor både i och utanför vår bygd. Att på ideell basis ta sig an utgivningen av en tidning

som utkommer med fem nummer per år är mycket hedervärt. Lidens Tidning firar för övrigt 10-årsjubileum i december detta år. Vi gratulerar i förhand till detta jubileum! (Styrelsens motivering till utmärkelsen finns att läsa på hemsidan).

Att Tore sedan hör till dem som intensivt kämpat för att vi ska få behålla ambulansen i Liden gör inte utmärkelsen mindre befogad.

Efter standarutdelningen äntrades scenen av förskolebarn utklädda till både älgar och ankungar. Det var ungdomar från Lidens förskola som, under ledning av Maria Näsman och Anna Engman, med talande mimik och gester framförde ett antal bejublade sånger. Sånggruppen bestod av Emma Westlund, Malin Dahlin, Lovisa Kilander, Linda Backberg, Måns Stridh och Enock Falasca.


Nationaldagsfirandet avslutades med allsång under ledning av Sandörengänget, som består av Hans Berntzen gitarr, Yngve Jonsson bas, Ivan Jonsson dragspel, Sven Nordström fiol och Göran Åsell dragspel. Allsången varvades av historier berättade av Hans Berntzen-

Efter avslutat uppträdande förrättades dragning i Hembygdsföreningens lotteri. Frågeslingan, som rörde frågor om sjätte juni genom tiderna vanns av Kerstin Böhlmark, som prickade in 12 rätta svar och belönades med en flagga.

 

Vi, som arrangerade Nationaldagen på Vättaberget, känner oss nöjda med dagen, men hade gärna sett fler besökare. Kanske var det värmen? Kanske var det enormt påkostade utbudet i centralorten mer lockande?

Den goda och prisvärda buffén på Vättabergets servering var dock utan konkurrens.

 

Yvonne Uhlin

 

Tipsslingestart Yvonne och Anders Mellberg Anders Mellberg håller
 
Nationaldagstal
 
Gruppen Småvittra Publik Åke och Svea Jonsson
      Ingrid Söderkvist   Ewa och Britt-Marie Ballongblåsning
Entusisaster Delar av familjen Håkansson   Unge herr Stridh Publik
Herr och fru Mehlin Yvonne Ulin Dagisbarnen uppträder Gradins och Ingrid Lindbergsson Sandörengänget Johanna tutar i luren
             
Filmer Filmer
Dagisbarnen Småvittra Sandörengänget    Bonusfilm Pigge vs Kong
Emil   bonusmatriel Standarutdelning     Åldermannen Sven Henriksson
             
             
             
             
 

Foto och text: Tore Löfvenius

 

Hit Counter