Claes Grebenö – en artist
 

Vi hade länge sett fram emot att få se revykungen och skådespelaren Claes ”Hilbert” Grebenö och spelmannen Jan-Erik Wiik inta scenen på Skansborg. Allt var ordnat.

I god tid var lokalen var maximalt uppvärmd, äppelkakorna bakade, vaniljsåsen vispad, kaffet bryggt, borden dukade och stolarna utsatta i jämna rader, Vi, som tillhörde arbetsstyrkan, kände tillförsikt inför kvällen. En halv timme innan utsatt tid kom samtalet, det samtal, som kan få varje arrangör att ta sig för pannan och desperat undra: ”Hur löser vi detta?”

Jan-Erik Wiik hade insjuknat på vägen till oss. Claes Grebenö ombads förlänga sitt framträdande och som den professionelle artist han är gick han lugnt till verket. Att han är en man med scenvana, som kan ”ta publiken” går inte att ta miste på. Hans förmåga att med talande mimik och kroppsspråk karaktärisera olika personer är unik. Vi i publiken följer spänt med i historieberättandet, som i slutändan alltid får den oförutsägbara ”knorr”, som utlöser skrattsalvorna. Naturligtvis fick vi också möta den person, som Claes Grebenö genom sina många år som revymakare alltid förknippas med, Hilbert. När ”krimmern” och västen väl satt på plats, så visst var det gamle Hilbert vi mötte. Innan Hilbert förkroppsligades fick vi höra historien om ”krimmern”, ett arv till Claes efter förre revykungen Elis Ågren.

 

Vi fick också ett smakprov ur Claes senaste utmaning – en monolog om åldrandet. Titeln är talande. Monologen heter ”Bäst före”. Claes lovade att alla över 20 år kommer att känna igen i tillkortakommanden och beteenden.

En generös gest från Claes var att skänka två biljetter till premiären den 8:e november.

De lyckliga vinnarna, som kan se fram emot en roande föreställning är Gun Wisén med maken Rolf och Erik Lidberg med hustrun Ann-Marie.

 

Ett stort tack till Järkvissleborna, som låter oss låna sin fina och välskötta lokal.

Ett tack också till alla som sålt biljetter till föreställningen.

 

Med hopp om att alla hade en trevlig kväll trots att det utlovade programmet inte följdes till punkt och pricka.

 

Yvonne Uhlin

 

   
   
 

Foto:  Yvonne Ulin

 

Hit Counter